Douglas hout beitsen – op de juiste manier

Douglas hout is een redelijk duurzame houtsoort. Voor een optimale levensduur is het belangrijk om het Douglas hout goed te behandelen.
Ook om de prachtige uitstraling van Douglas te behouden is beitsen noodzakelijk. Hout behandeling kan op verschillende manieren. Douglashout kan behandeld worden met een dekkende verf, een semi-dekkende of transparante beits maar de beste manier is HK Lazuur. HK Lazuur van Remmers is een buitenbeits product welke veel door professionals wordt toegepast.Dit is een voorbeeld van behandeld douglas hout met Ceta Bever

Voorbeeld:
Behandeld Douglas hout met een reguliere beits uit de bouwmarkt

Dit is een voorbeeld van behandeld douglas hout met HK Lazuur kleurloos in combinatie met Ramen en deurenhoutbeits UV+

Voorbeeld:
Behandeld Douglas hout met HK Lazuur kleurloos in combinatie met Houtbetis Long Life UV+


Natuurlijke kleur Douglas

Douglas hout wordt natuurlijk geroemd om zijn prachtige kleur. Opvallend is dat Douglas hout (zéér) snel vergrijst. Bij een goede behandeling wordt de levensduur hiermee niet minder of korter, het is puur een optische verandering. Er zijn mensen die het prachtig vinden en er zijn natuurlijk mensen die de originele kleur willen behouden.

Lees verderop in het artikel over het behoud van de kleur van Douglas hout….Douglas hout zwart beitsen

Een echte trend op dit moment is het zwart afwerken van Douglas hout waarbij de houtnerf wel in zicht blijft. Deze trend is vooral te zien op schuttingen, tuinhuizen, blokhutten en andere buitenverblijven. Heel vaak wordt er een combinatie gemaakt van zwarte douglashouten potdeksel delen of Zweeds rabat met daarnaast een natuurlijke Douglas tint.

Meer weten over het zwart beitsen van Douglas hout? Lees verder…….

Hier een douglas houten schuur in combinatie met zwarte douglashouten potdeksel delen en Zweeds rabat.


Hout-ontgrijzer verwijdert effectief vervuiling en grijze verkleuringen

Reeds vergrijst Douglas hout – kleur grijs Douglas hout terughalen

Ook voor Douglas hout wat al vergrijsd is bieden wij mogelijkheden; Hout-ontgrijzer.

Hout-ontgrijzer verwijdert effectief vervuiling en grijze verkleuringen, meer lezen? Lees verder….Natuurlijke vijanden van douglas hout

Hout is een bijzonder materiaal dat ons geschonken wordt door de natuur. Hout wordt op veel verschillende manieren gebruikt om ons heen. Hout is een natuurlijk product maar heeft ook natuurlijke vijanden zoals;

 • Vocht
 • Blauwschimmel
 • Houtrot
 • Schimmel & algen
 • UV-straling
 • Wespenaantasting
HK Lazuur is een impregnering, grondering en buitenbeits met een matte uitstraling in één

Benieuwd wat u eraan kunt doen? Lees verder….Toepassingen Douglas hout

Douglas hout is multi-inzetbaar. Het is geschikt voor vele doeleinden. Veelal wordt Douglas buitenshuis gebruikt voor bijvoorbeeld; tuinhuisjes, blokhutten, veranda’s, pergola’s, vlonders, overkappingen en schuttingen. Ook binnenshuis kan Douglas uitstekend gebruikt worden, denk hierbij aan lambrisering, vloeren, plafonds en wandbekleding.

Meer informatie over de bescherming van uw houten Douglas bouwwerk? Klik hier…..Wat is Douglas (hout)?

Het Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar. Het is familie van de alom bekende den. Van oudsher komt de Douglasspar voor in Noord-Amerika waar hij Orgeon Pine genoemd wordt. Tegenwoordig is de boom ook veel te vinden in Europa. De Douglasspar, zoals wij deze den in Nederland noemen, wordt veelvuldig aangeplant vanwege zijn prachtige houtsoort welke voor vele doeleinden te gebruiken is.

Lees verderop meer……

Het Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar


Duurzaamheid van houtsoorten

Duurzaamheid van houtsoorten

Hout, een woord voor heel veel verschillende soorten. Elke soort heeft zijn eigen voor en nadelen. Ook de duurzaamheid, zeg maar de houdbaarheid, van elke houtsoort verschilt enorm. Hout is daarom in gedeeld in verschillende classes. Zo wordt de duurzaamheid en het beschermingsadvies aangegeven.

Bekijk verderop het classificeringssysteem…….Douglas hout beitsen; de juiste manier

De keuze van de behandeling hangt mede af van persoonlijke voorkeur, maar ook het doel moet goed voor ogen gehouden worden. Op het moment dat gekozen wordt voor een dekkende verf dan is de uitstraling van het Douglashout volledig verdwenen. Een dekkende verf bedekt het gehele hout oppervlak. De natuurlijke uitstraling van het Douglas hout, zoals de nerf en de noesten zijn niet meer zichtbaar. De meeste reguliere transparante of semi-dekkende beitsen van de bekende merken uit de bouwmarkten zijn kwalitatief niet te vergelijken met HK Lazuur en Induline GW-310. Deze bouwmarkt beitsen geven het hout een kleurtje mee doordat er pigment aan de beits is toegevoegd. Verdere bestanddelen zijn vaak iets van een olie om het hout te voeden maar het is daarmee niet beschermd tegen bijvoorbeeld blauwschimmel.
Douglas hout beitsen; de juiste manier


HK Lazuur en Induline GW-310 zijn ontwikkeld door het Duitse bedrijf Remmers

Lazuur is een product wat in Nederland nog niet echt bekendheid geniet. Het is een materiaal wat nog iets dunner is als een reguliere beits. Een echt mooi Nederlands woord kennen we niet voor het Duitse lasur, vandaar dat het lazuur genoemd wordt.

HK Lazuur en Induline GW-310 zijn ontwikkeld door het Duitse bedrijf Remmers, welke al decennia gespecialiseerd is in het ontwikkelen van houtbeschermingsproducten. Met deze producten haalt u dus echte ‘Duitse Degelijkheid’ in huis.

HK Lazuur is een oplosmiddelhoudend product, dat betekend dat het op terpentinebasis is. De lazuur is heel erg dun waardoor het beter impregneerd dan reguliere beitsen. Dit 3 in 1 product is uitermate geschikt voor de behandeling en bescherming van Douglashout. HK Lazuur is een impregnering, grondering en buitenbeits met een matte uitstraling in één. Daarbij bevat het ook een 6-voudige bescherming tegen;

 • Vocht
 • Blauwschimmel
 • Houtrot
 • Schimmel & algen
 • UV-straling
 • Wespenaantasting
HK Lazuur is een impregnering, grondering en buitenbeits met een matte uitstraling in één


HK lazuur is leverbaar in 30 standaard kleuren welke allemaal uit voorraad geleverd kunnen worden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om eventueel een RAL-kleur te laten mengen.De standaardkleuren zijn leverbaar in 5 verschillende verpakkingen;

 • 0,75 liter
 • 2,5 liter
 • 5 liter
 • 10 liter
 • 20 liter
Hier een greep uit ons assortiment

Uniek is het aanbod van proefverpakkingen via de webshop. Kleurbepaling en kleurkeuze is enorm lastig en wordt bepaald door een heel aantal verschillende factoren. Het eindresultaat van een kleur wordt bepaald door houtsoort, laagdikte en lichtinval. Ook de huidige kleur van het hout beïnvloedt het resultaat. Voor een sterk vergrijsde ondergrond dient eerst Remmers hout ontgrijzer gebruikt te worden, hierover vindt u verderop in dit artikel meer informatie.

Door thuis een proef op te zetten is een goede inschatting te maken van het uiteindelijke resultaat. Zo hebben we en houden we tevreden klanten.

Benieuwd naar de kleur? Probeer een proefblik


En tevreden klanten hebben we. Al honderden mensen zijn u voorgegaan bij het gebruik van één van onze producten. Niet alleen de producten zijn kwalitatief hoogstaand, ook de service is uitstekend.

Nieuwsgierig naar de onze klanten beoordelingen en de reacties? Klik dan hier

Nieuwsgierig naar de onze klanten beoordelingen en de reacties?

Wanneer men Douglas hout wil behandelen met een lichte tint, dat wil zeggen de kleurloze, witte of hemlock variant, is vergrijzing van het hout nog mogelijk. Dit komt omdat deze kleurvariaties te weinig pigment bevatten om de vergrijzing te maskeren. Voor het verlengen van de levensduur van deze lichte tinten c.q. kleuren moet als laatste laag Houtbeits Long Life UV+ kleurloos (voorheen L-Lazuur kleurloos UV+) worden aangebracht.Natuurlijke kleur Douglas

Wanneer u kiest voor het behoud van de specifieke Douglas kleur zijn er 2 goede opties;


Optie 1 – Kleurloos product + UV-bescherming

Het Douglas hout wordt behandeld met HK Lazuur kleurloos. Deze lazuur wordt in 2 lagen aangebracht. De HK Lazuur beschermt het hout tegen vocht, blauwschimmel, houtrot, schimmel & algen. Het vergrijzingsproces wordt niet gestopt met alleen HK Lazuur kleurloos. De naam zegt het al, dit beitsproduct is volledig kleurloos en bevat geen enkel pigment. Juist die pigmenten zijn belangrijk om de kracht van de ultraviolette straling tegen te gaan en zo de vergrijzing te stoppen. Na de 2 lagen HK Lazuur worden 3 lagen Houtbeits Long Life UV+ kleurloos als eindlaag geadviseerd. Deze UV bestendige laag zorgt ervoor dat vergrijzing geen kans krijgt.

Hier een stuk douglas hout dat behandeld is met HK Lazuur kleurloos


HK Lazuur is beschikbaar in veel verschillende kleuren

Optie 2 – Douglas beits in verschillende kleuren

Op het moment dat u het Douglas hout het liefst beschermd met één en hetzelfde product dan is dat ook mogelijk. De nieuwste kleur in ons assortiment is speciaal ontwikkeld voor Douglas hout. De kleur is dan ook geïnspireerd op de kleurtonen van Douglas hout. De kleur bevat bruin, rood, geel en oranje tinten. Door de toevoeging van deze pigmenten is het Douglas hout voldoende beschermd tegen de vergrijzende ultraviolette straling. Ook de Douglas kleur van het HK Lazuur assortiment wordt in 2 lagen aangebracht om de meest optimale bescherming te bieden. Wij raden aan om de lazuur om de 3 á 5 jaar te herhalen. Bij zichtbare vergrijzing kunt u dit eerder doen.Douglas hout zwart beitsen

Er zijn 2 producten binnen ons assortiment die passen bij deze nieuwe trend het zwart beitsen van Douglas hout. Het eerste product is HK Lazuur in de kleur ebben. Deze zwarte Douglas lazuur beits is op oplosmiddel houdende basis, wat feitelijk inhoud dat het een terpentine gedragen buitenbeits is. Het materiaal is zeer dun, dunner betekend dat het Douglas hout beter geïmpregneerd wordt. Zoals eerder genoemd is HK Lazuur een impregnering, grondering en buitenbeits in één. Door de donkere kleur, dus het pigment, krijgt vergrijzing geen kans. De houtnerf en houtstructuur blijft na behandeling goed zichtbaar waardoor het een prachtige uitstraling geeft aan het hout met een matte natuurlijke afwerking.

Er zijn 2 producten binnen ons assortiment die passen bij deze nieuwe trend het zwart beitsen van Douglas hout

Een ander product binnen het assortiment op www.hklazuur.com is Induline GW-310 in de kleur (git) zwart. Deze buitenbeits is in veel opzichten te vergelijken met HK Lazuur. Zowel de uitstraling als de matte afwerking zijn bij beide buitenbeitsen gelijk. Het grote verschil tussen deze twee beitsen is dat Induline GW-310 watergedragen is en dat deze airless te verwerken is. Airless houdt in dat deze beits verspoten kan worden. Een ander opmerkelijk verschil is het pigment waarmee de (git) zwarte variant gekleurd is. Dit pigment geeft een intens diepzwarte kleur aan het hout en blijft, ook na jaren, diepzwart.


Heel veel professionele houtverwerkers werken met de Induline GW-310 omdat deze ook verspoten kan worden

Heel veel professionele houtverwerkers werken met de Induline GW-310 omdat deze ook verspoten kan worden. Op het moment dat u houten delen gekocht heeft welke al zwart zijn voor behandeld dan is de kans groot dat dit met Induline GW-310 (git)zwart gedaan is. Uw leverancier kan u hierover meer vertellen.


Overigens is Induline GW-310 ook leverbaar in tal van andere standaardkleuren. Zo zijn alle HK Lazuur kleuren ook te leveren in deze watergedragen Induline GW-310 versie.Ook is het mogelijk om Induline GW-310 in een semi-dekkende beits te bestellen. Semi-dekkend houdt in dat de beits het hout meer bedekt waardoor de transparantie beduidend minder is. De houtnerf is minder goed zichtbaar maar verdwijnt niet helemaal. Deze semi dekkende buitenbeits wordt veel gebruikt op hout waar veel noesten zichtbaar zijn.

HK Lazuur en Induline GW-310 lijken qua uitstraling en eindresultaat enorm op elkaar, toch zijn er een aantal voor en nadelen te noemen van de beide producten.

HK Lazuur voordeel
 • 6-voudige bescherming
 • 3 in 1 product
 • Geschikt voor vele houtsoorten
 • Bladdert en scheurt niet
HK Lazuur nadeel
 • Overschilderbaar na 12 uur
 • Oplosmiddelhoudend - terpentinebasis
 • Alleen te verwerken met een (blok)kwast
Induline GW-310 voordeel
 • Tegen blauwschimmel
 • Geschikt voor vele houtsoorten
 • Watergedragen
 • Airless te verwerken met een verfspuit
Induline GW-310 nadeel
 • 12 maanden houdbaar
 • Levertijd 1-2 werkdagen ivm mengen


Reeds vergrijst Douglas hout – kleur grijs Douglas hout terughalen

Hout-ontgrijzer verwijdert effectief vervuiling, grijze verkleuringen, roestsporen, algen en mos op houten dekken en terrassen en andere houten ondergronden. Daardoor is het schuren van het oppervlak niet meer noodzakelijk. Hout-ontgrijzer is gelachtige en is biologisch afbreekbaar.

Eerst moet het te Douglas hout vochtig gemaakt te worden, daarna kan Hout-ontgrijzer met de gratis bijgeleverde schrobber gelijkmatig op het totale oppervlak aangebracht worden. Let erop dat er een ruime hoeveelheid Hout-ontgrijzer wordt aangebracht.

Hout-ontgrijzer verwijdert effectief vervuiling, grijze verkleuringen, roestsporen, algen en mos op houten dekken en terrassen en andere houten ondergronden

Hout-ontgrijzer verwijdert effectief vervuiling, grijze verkleuringen, roestsporen, algen en mos op houten dekken en terrassen en andere houten ondergronden

De Hout-ontgrijzer circa 15 minuten laten inwerken. Tijdens het wachten het Douglas hout vochtig houden. Het hout in de lengterichting van de nerf met de gratis bijgeleverde schrobber goed schoon schrobben. Na 15 minuten het Douglas hout met een tuinslang afspoelen. Het spoelen eventueel meerdere malen herhalen totdat er geen schuimontwikkeling meer ontstaat. Er mogen geen witte resten van het product op het Douglas hout achterblijven.

Op zeer vergrijsde ondergronden kan het zijn dat de bewerking herhaald moet worden voor een optimaal resultaat.

Voor de volgende stap is het belangrijk dat het Douglas hout circa 1-2 dagen goed droogt. Daarna is het houtoppervlak klaar voor het aanbrengen van 2 lagen HK Lazuur in de kleur Douglas. Een andere kleurtint kan natuurlijk ook. Indien vereist kunnen sterk opgeruwde houten oppervlakken met schuurpapier worden glad gemaakt.

Wanneer u kiest voor het behoud van het Douglas hout en van de specifieke Douglas kleur zijn er 2 goede opties;Optie 1 - Kleurloos product + UV-bescherming

Het Douglas hout wordt behandeld met HK Lazuur kleurloos. Deze lazuur wordt in 2 lagen aangebracht. De HK Lazuur beschermt het hout tegen vocht, blauwschimmel, houtrot, schimmel & algen. Het vergrijzingsproces wordt niet gestopt met alleen HK Lazuur kleurloos. De naam zegt het al, dit beitsproduct is volledig kleurloos en bevat geen enkel pigment. Juist die pigmenten zijn belangrijk om de kracht van de ultraviolette straling tegen te gaan en zo de vergrijzing te stoppen. Na de 2 lagen HK Lazuur wordt als eindlaag Houtbeits Long Life UV+ kleurloos in 3 lagen (voorheen L-Lazuur UV+) geadviseerd. Deze UV bestendige laag zorgt ervoor dat vergrijzing geen kans krijgt.HK Lazuur is beschikbaar in veel verschillende kleuren

Optie 2 – Douglas beits in verschillende kleuren

Op het moment dat u het Douglas hout het liefst beschermd met één en hetzelfde product dan is dat ook mogelijk. De nieuwste kleur in ons assortiment is speciaal ontwikkeld voor Douglas hout. De kleur is dan ook geïnspireerd op de kleurtonen van Douglas hout. De kleur bevat bruin, rood, geel en oranje tinten. Door de toevoeging van deze pigmenten is het Douglas hout voldoende beschermd tegen de vergrijzende ultraviolette straling. Ook de Douglas kleur van het HK Lazuur assortiment wordt in 2 lagen aangebracht om de meest optimale bescherming te bieden. Wij raden aan om de lazuur om de 3 á 5 jaar te herhalen. Bij zichtbare vergrijzing kunt u dit eerder doen.Natuurlijke vijanden van douglas hout

1. UV-licht is de grootste boosdoener voor het vergrijzen van Douglas hout

Zonlicht is niet alleen van invloed op de temperatuur van het houtoppervlak, maar de ultraviolette stralen dringen ook in het hout. In combinatie met regen kan hierdoor de kleur van onbehandeld hout in enkele weken tot maanden veranderen, dat wil zeggen het hout wordt grijs. Bovendien is het mogelijk dat aan het oppervlak houtvezels rechtop gaan staan, waardoor het hout zijn sterkte verliest. Deze veelal niet gewenste kleur- en oppervlakteveranderingen kunnen worden voorkomen wanneer het hout met een al dan niet gepigmenteerde verf beits of lazuur wordt behandeld.

UV-licht van de zon is de grootste boosdoener voor het vergrijzen van Douglas hout


Hier een afbeelding van Douglashout met blauwschimmel

2. Blauwschimmel

Blauwschimmel behoort tot de zogenoemde houtverkleurende schimmels en is zichtbaar als zwart-blauwe verkleuring. Blauwschimmel tast het hout niet aan. Blauwschimmel is alleen optisch storend. Uiteraard is blauwschimmel wel de voedingsbodem voor houtaantastende schimmels (houtrot) omdat ze de houtcelwanden perforeren waardoor de mogelijkheid van wateropname in het hout wordt vergroot.3. Vocht

Bovendien staat hout buiten continu bloot aan vocht; regen, dauw, condens enzovoort zorgen voor een verhoging van het vochtgehalte van het hout. Bij verdamping daalt het vochtgehalte weer. Het resultaat; scheurvorming aan het oppervlak. Hierdoor opgenomen vocht of door diffusie ingedrongen vocht, moet ook weer naar buiten, anders ontstaat er verzadiging onder het oppervlak en een voedingsbodem voor houtrot.

Hier een afbeelding waar het hout oppervlakt is gescheurd doormiddel van vocht


HK Lazuur is algicide ingesteld en voorkomt vroegtijdige vergroening en is algen werend.

4. Algen

Met name in bosrijke gebieden zorgen deze kleine organismen voor vergroening en optische afbreuk van het hout bij verschillende buiten toepassingen. HK Lazuur is algicide ingesteld en voorkomt vroegtijdige vergroening en is algen werend.5. Houtrot

Houtrot is de gevaarlijkste vorm van schimmelvorming. Dit verwoest de structuur van het hout. Het hout verliest daardoor zijn stabiliteit, sterkte en “vermolmt”/verrot.

Houtrot is de gevaarlijkste vorm van schimmelvorming.


Toepassingen Douglas hout

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een prachtig buitenverblijf te bouwen. Haal het binnen naar buiten is een echte trend op dit moment. Lekker lang s’avond buiten zitten in uw eigen tuinkamer, dat is genieten. Douglas hout is zeer geschikt voor het bouwen van verschillende buitenverblijven. U kunt hierbij denken aan een overkapping met of zonder vlonder, een veranda, een tuinhuis of wellicht een volledige houten blokhut. Om lang te genieten van uw kostbare Douglas houten bouwwerk is een goede behandeling zeker aan te raden. Douglas vergrijst onder invloed van Ultra Violette straling (UV-licht) ontzettende snel naar een blauw grijze kleur. Ook is het Douglas hout onbehandeld vatbaar voor blauwschimmel, algen en houtrot. Een goede behandeling van het Douglas hout voorkomt deze ellende. Zo kunt u nog langer genieten van uw bouwwerk.

HK Lazuur is zo’n product welke de levensduur van het Douglas hout met jaren verlengd en de prachtige kleur behoud.

Wanneer u kiest voor het behoud van de specifieke Douglas kleur zijn er 2 goede opties;

Toepassingen Douglas hout

Optie 1 – Kleurloos product + UV-bescherming

Het Douglas hout wordt behandeld met HK Lazuur kleurloos. Deze lazuur wordt in 2 lagen aangebracht. De HK Lazuur beschermt het hout tegen vocht, blauwschimmel, houtrot, schimmel & algen. Het vergrijzingsproces wordt niet gestopt met alleen HK Lazuur kleurloos. De naam zegt het al, dit beitsproduct is volledig kleurloos en bevat geen enkel pigment. Juist die pigmenten zijn belangrijk om de kracht van de ultraviolette straling tegen te gaan en zo de vergrijzing te stoppen. Na de 2 lagen HK Lazuur wordt als eindlaag Houtbeits Long Life UV+ kleurloos (voorheen L-Lazuur UV+) in 3 lagen geadviseerd. Deze UV bestendige laag zorgt ervoor dat vergrijzing geen kans krijgt.HK Lazuur is beschikbaar in veel verschillende kleuren

Optie 2 – Douglas beits in verschillende kleuren

Op het moment dat u het Douglas hout het liefst beschermd met één en hetzelfde product dan is dat ook mogelijk. De nieuwste kleur in ons assortiment is speciaal ontwikkeld voor Douglas hout. De kleur is dan ook geïnspireerd op de kleurtonen van Douglas hout. De kleur bevat bruin, rood, geel en oranje tinten. Door de toevoeging van deze pigmenten is het Douglas hout voldoende beschermd tegen de vergrijzende ultraviolette straling. Ook de Douglas kleur van het HK Lazuur assortiment wordt in 2 lagen aangebracht om de meest optimale bescherming te bieden. Wij raden aan om de lazuur om de 3 á 5 jaar te herhalen. Bij zichtbare vergrijzing kunt u dit eerder doen.


Wanneer u besluit om te kiezen voor een andere HK Lazuur tint dan is dit natuurlijk ook mogelijk.HK Lazuur is verkrijgbaar in 30 kleuren;

Meeste verkochte tinten/Populaire tinten
 • Ebben/zwart
 • Wit
 • Kleurloos
 • Douglas
Houttinten
 • Pine/Lariks
 • Grenen
 • Teak
 • Hemlock
Grijstinten
 • Zilvergrijs
 • Grafietgrijs
 • Platinagrijs
 • Leemgrijs
 • Antracietgrijs
 • Granietgrijs
 • Venstergrijs
 • Nevel/Mistgrijs
 • Zandgrijs
 • Toscanegrijs
 • Watergrijs
Bruintinten
 • Noten
 • Kastanje
 • Palissander
 • Rustiek eiken
 • Licht eiken
Blauwtinten
 • Friesen/Duifblauw
Groentinten
 • Zoutgroen
 • Dennengroen
Roodtinten
 • Mahonie
 • Canadees rood
 • Scandinavisch rood

Doordat er een enorm aanbod is in kleuren. Kan het kiezen van een juiste kleur nog weleens lastig zijn. Veelal wordt er dan gewerkt met een kleurenkaart. Toch is het lastig om dan een goede indruk te krijgen van het uiteindelijke resultaat. Vaak zijn het geprinte kleuren welke toch een heel andere uitstraling geven als de daadwerkelijke lazuur op het hout. Kleurbeleving is niet alleen een kwestie van pigmenten maar ook zeker ondergrond, lichtinval en laagdikte bepaling de uitstraling en het eindresultaat. Vandaar de mogelijkheid om een proefverpakking van 100 ml thuis te testen. Deze geven een daadwerkelijk reëel beeld van het eindresultaat.

Klik hier voor een proefblikje


Wat is Douglas (hout)?

Douglas is de laatste jaren flink bezig met een opmars. Het is een kwestie van tijd wanneer deze houtsoort net zo bekend of bekender is als Eikenhout en Vurenhout.

Was is Douglas hout nou eigenlijk? Lees het hier...

De Douglasspar groeit sneller dan een Eikenboom, waardoor deze eerder geschikt is voor de houtkap. Ook bevat de Douglasspar procentueel gezien een hoog percentage kernhout. Dat kernhout is juist zo belangrijk omdat dit deel van de boom gebruikt wordt voor ons hout. Voordeel tegenover Vurenhout is dat deze houtsoort van nature redelijk duurzaam is. Vurenhout is geen duurzame houtsoort, zonder voorbehandeling is het hout snel aangetast door houtrot. Dit is de reden dat Vurenhout vaak geïmpregneerd wordt alvorens het gebruikt wordt voor houten schuttingen, palen en tuinhuisjes. Dat impregneren kan schadelijke bestanddelen voor de natuur met zich mee brengen.Duurzaamheid van houtsoorten

Alle houtsoorten zijn ingedeeld in een classificeringssysteem.

De klasse-indeling geldt altijd voor het kernhout. Het spinthout van alle houtsoorten valt altijd, tenzij anders weergegeven in de duurzaamheidsklasse 5.

Spinthout is het niet-verkernde hout van een boom: het bevindt zich tussen het kernhout en de bast van de boom. Het spinthout verzorgt de opwaartse sapstroom en dient als opslagplaats voor voedingsstoffen. Het heeft exact dezelfde structuur als het kernhout, maar een andere chemische inhoud: het mist de afzetting van stoffen die het kernhout beschermen, en is altijd licht van kleur. Naargelang het kernhout donkerder is, dit verschilt per houtsoort, tekent het spinthout zich duidelijker af. De overgang tussen kern en spinthout kan heel scherp zijn, maar ook geleidelijk.


Hier een klasse-indeling van de meest duurzame houten

Klasse indeling;

Klasse 1 1-2 2 2-3 zijn houtsoorten welke vallen onder zeer duurzaam en duurzaam. Behandeling met een houtconserveringsmiddel is niet vereist en verlengt niet de levensduur.

Klasse 3 3-4 4 en 5 zijn de houtsoorten welke het liefst wel behandeld worden met een houtconserveringsmiddel, zoals een beits lak of verf. De levensduur van deze redelijk duurzame, beperkt duurzame en niet duurzame houtsoorten wordt na behandeling stukken langer.

Douglas hout valt in het classificerings-systeem in categorie 3. Categorie 3 betekend dat het Douglas hout redelijk duurzaam is. Geadviseerd wordt om het Douglas hout wat blootstaat aan weersinvloeden te voorzien met een houtconserveringsproduct of makkelijkere gezegd een beits zoals bijvoorbeeld HK-Lazuur. Dit om optimaal van hout te genieten en de levensduur met jaren te verlengen.